Ota yhteyttä meihin

Blogi

Kannattaako tehdä kiinteä sähkösopimus?

Julkaistu

päällä

Kiinteä Sähkösopimus

Kiinteä sähkösopimus on monelle suomalaiselle helppo ja huoleton valinta sekä sen hinnoittelu on kaikista selkein.

Etenkin kuin pörssisähkön hinta nousee rajusti, ovat kiinteät sähkösopimukset nostaneet suosiotaan. Talvisin pörssisähkössä tulee olemaan toisinaan jopa rajuja hintapiikkejä, joten kiinteähintainen sähkösopimus voi tulla pitkällä aikavälillä huomattavasti edullisemmaksi.

Tulet maksamaan kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa kiinteän kuukausihinnan ja tavallisesti näihin sähkösopimuksiin sisältyy tietty määrä sähkönkulutusta (kWh) per kuukausi. Jos sähkönkulutuksesi on suurempi kuin mitä kiinteässä sopimuksessa on sovittu, maksat vain ylimenevältä osuudelta valitsemasi sähköyhtiön hinnaston mukaisesti.

Kiinteä sähkösopimus

Kiinteän sähkösopimuksen voi tehdä niin omaan vakituiseen asuntoosi tai vapaa-ajan asuntoon, kuten mökille. Sopimuksessa tullaan määrittämään tilaaja, sähkön käyttöpaikka, sähkön hinta, sähkösopimuksen sopimus tyyppi sekä voimassaoloaika. Kiinteitä sähkösopimuksia myy nykyään lähes jokainen suomalainen sähköyhtiö ja erilaisia paketteja löytyy jokaiselle eri taloudelle, myös omakotitalolle.

Sähkösopimusta tehdessäsi ota huomioon, että tulet sopimaan ainoastaan sähköenergian toimittamisesta ja siitä laskutettavasta hinnasta. Sähkönsiirto sekä sähkövero maksetaan erikseen paikallisille sähköverkkoyhtiölle, tekemäsi sähkösopimus sähköenergiasta ei vaikuta näiden hintaan.

Kiinteä sähkösopimus on tällä hetkellä sellainen, mitä kannattaa sähköyhtiöiltä metsästää. Sähkön hinta on tällä hetkellä korkea ja kiinteähintaisella sopimuksella sähkölaskusi on joka kuukausi sama. Tällaiset sopimukset helpottavat huomattavasti taloutesi suunnittelua, koska tiedät aina tarkkaan etukäteen, kuinka paljon kuukausittainen sähkölaskusi tulee olemaan.

Sähkön hinta ei tule vaihtelemaan maailmanmarkkinahintojen mukaan. Koska lähes jokainen sähköyhtiö tarjoaa kiinteähintaisia sähkösopimuksia, on sinulla varaa valita ja kilpailuttaa eri sähköyhtiötä. Kilpailutus kannattaa aina, saat helposti tiedon siitä, mikä sähköyhtiö tarjoaa parhaan hinnan sekä palvelun juuri sinun tarpeisiisi sopivalla tavalla. Kilpailutus voi myös säästää vuositasolla kymmeniä tai jopa satoja euroja.

Pörssisähkö, vaihteleva vai kiinteä sähkösopimus?

Pörssisähkö vaihtelee tunneittain ja sen hinta perustuu sähkömarkkinoihin. Pitkällä aikavälillä pörssisähkö voi olla kannattava vaihtoehto, koska joinakin vuodenaikoina tai vuorokauden aikoina sähkön hinta voi olla edullista. Hinta pörssisähkössä vaikuttaa eniten sääolosuhteet Pohjoisimaissa, Suomi kuuluu Nord Pool -sähköryhmään Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa.

Pörssisähkön hinnat määräytyy siis näiden maiden markkinoihin ja energialähteiden tuotantoon. Pörssisähköä voidaan tuottaa vesi- ja tuulivoimalla, ydinvoimalla, kivihiilellä, öljyllä, maakaasulla, sekä hintaan vaikuttaa päästöoikeuksien sääntelyyn, sähkönkulutukseen sekä sähkömarkkinoihin.

Koska sääolosuhteet vaikuttaa pörssisähkön hintaan eniten, on sanomattakin selvää, että kovat tuulet tuottavat tuulivoimalla sähköä tai runsaat sateet vesivoiman tuotantoa, joka tulee laskemaan sähkön hintaa. Alhaisimmillaan pörssisähkön hinta on öisin, koska hintaan vaikuttaa niin ikään sähkön kysyntä, korkeimmillaan pörssisähkön hinta on kylminä talvipäivinä, koska sähköä kuluu lämmitykseen.

Pörssisähkö voi siis toisinaan olla edullisempi, kuin kiinteä sähkösopimus, mutta toisaalta kiinteähintainen sähkösopimus tuo vakautta sekä mielenrauhaa. Sinun ei tarvitse huolehtia tai seurata pörssisähkön hintaa, koska maksat aina saman verran kuukausittain sähköstäsi. Sinun ei tarvitse myöskään tarvitse seurata tai säännöstellä sähkönkulutustasi, mikä aiheuttaa mielenrauhaa.

Voit toki aina valita myös vaihtelevan sähkösopimuksen, jossa maksat kuukausittain sähkönkulutuksesi mukaan. Tällöinkin tulee seurata omaa sähkönkulutusta, joten kiinteä sähkösopimus on helppo ratkaisu, eikä aiheuta päänvaivaa silloin, kuin sähköä kuluu paljon. Kiinteän sähkön saa tällä hetkellä edulliseen hintaan riippumatta siitä, missä asut ja mikä vuorokauden aika on.

Kiinteä sähkösopimus – hinta

Kiinteä sähkön hinta

Sähkön hinta perustuu täysin siihen kiinteissä sähkösopimuksissa, kuinka suurelle määrälle sähköä on tarvetta kuukausittain. Asunnon koko vaikuttaa sähkön hintaan, suuremmissa kotitalouksissa sähkön tarve on suurempi. Kiinteä sähkösopimus isommissakin kiinteistöissä on kuitenkin edullinen, sähkön hinta näissä sähköpaketeissa ei yleensä ole muutamaa kymmentä euroa kalliimpaa. Kiinteä sähkösopimus on tavallisesti huomattavasti edullisempi vaihtoehto, kun vaihteleva tai pörssisähkösopimus.

Tämä johtuu siitä, että kiinteä sähkö ja sen hinta ei riipu muista tekijöistä. Sähkön hinta pysyy täysin samana ympäri vuoden kellonajoista riippumatta. Valitsemalla kiinteän sähkösopimuksen, voit budjetoida ja sen ansiosta säästää jopa kymmeniä euroja vuodessa. Koska tulet tietämään sähkösi hinnan aina etukäteen, voit budjetoida esim. vapaa-ajan asunnon sähkönkulutuksesi todella helposti.

Et tule saamaan yhtään yllättäviä hinnannousuja sähkölaskuusi, vaikka yleinen markkinahinta sähkössä yhtäkkiä nousisikin. Tiedät aina, paljon sähkölaskusi tulee olemaan etukäteen. Jos kulutat sähköä enemmän kuin kiinteässä sähkösopimuksessa on sovittu, maksat vain ylimenevän osan sähköyhtiön hinnaston mukaisesti.

Mitä kiinteä sähkösopimus maksaa?

Opiskelijana saat edullisemman sähkösopimuksen, kiinteä sähkösopimus on opiskelijana kaikista edullisinta. Opiskelijana voit saada kiinteän sähkön jopa paljon alle 10 eurolla, kaikista edullisimmat kiinteät sähkösopimukset tämän hetken markkinoilla alkavat jopa 6 eurosta. Sähkö siis voi olla todella edullista. Muuten hinta tulee riippumaan siitä, kuinka suurta sähkönkulutuksesi on kuukausitasolla.

Valtaosa kiinteistä sähkösopimuksista liikkuu 10 eurosta aina 60 euroon kuukausitasolla. Tulet aina tietämään ennakkoon miten paljon sähköenergian hinta tulee olemaan, ehkä juuri tästä syystä hyvin moni suomalainen on valinnut kotiinsa kiinteän sähkösopimuksen. Kiinteisiin, kuten kaikkiin sähkösopimuksiin, tulee energian hinnan lisäksi tuttuun tapaan sähkön siirtomaksu.

Kiinteän sähkön siirtomaksut

Toisin kuin muissa sähkösopimusmuodossa, kiinteissä sähkösopimuksissa ei ole itsessään muita kuluja. Tosin myös kiinteissä sopimuksissa sähkön siirtomaksut tulee hoitaa erikseen. Sähkön siirtohinta on paikallisen verkkoyhtiösi perusmaksu ja perusmaksun hinta vaihtelee sen mukaan missä asut, mutta kiinteän sopimuksen voi saada myös ilman kuukausimaksua.

Sähkön siirtohintaan ei voi vaikuttaa, siitä vastaa aina paikallinen sähköyhtiösi. Voit sopia sähkösopimuksen minkä tahansa sähköyhtiön kanssa, mutta siirtomaksu tulee pysymään aina samana, eikä sitä voi kilpailuttaa.

Sähkön siirtomaksuun kuuluu sähköverkon kunnossapito ja uusiminen sekä verkon toimivuuden valvonta ympärivuorokautisesti. Viat ja mahdolliset myrskytuhojen korjaukset sisältyy niin ikään siirtomaksuun. Näin varmistetaan, että sähköä on saatavilla koko ajan, eikä sähkönjakeluun tule poikkeamia tai pitkiä katkoksia missään olosuhteissa. Myös sähkömittareiden asennukset, mittaustietojen kerääminen sekä sähkön toimittaminen sähkön energiayhtiölle toimittaminen sisältyy siirtomaksuihin. Sähkön siirtohintojen kohtuullisuudesta vastaa Energiavirasto.

Kiinteän sähkösopimuksen kilpailutus

Kuten kaikissa muissakin palveluissa, voi aina kilpailuttaa kiinteän sähkösopimuksen. Kilpailutus myös kannattaa, voit saada sen ansiosta sähkön parhaaseen mahdolliseen hintaan. Voit hyötyä kilpailutuksesta kymmenillä tai jopa sadoilla euroilla. Kun vertailet eri sähköyhtiöiden sähkösopimuksia, se auttaa sinua löytämään parhaan sähköyhtiön, jonka palvelut vastaavat parhaiten odotuksiasi hinnan ja sisällön suhteen.

Melkein kaikki Suomen johtavat sähköyhtiöt tarjoavat kiinteähintaisia sähkösopimuksia, joten pakettien sisällöstä kannattaa tiedustella suoraan valitsemaltasi sähköyhtiöltä. Kilpailutusta ei tarvitse tehdä soittamalla jokaiseen sähköyhtiöön erikseen, vaan voit hyödyntää netissä olevia työkaluja kilpailutukseen. Tavallisesti tällaiset työkalut ovat täysin ilmaisia käyttää.

Kannattaako kiinteä sähkösopimus?

Kiinteä sähkösopimus kannattaa silloin ja on monesti hyvä vaihtoehto, kun sähkönkulutus on tasaista. Tietenkin tulee tietää tai osata ennustaa kulutuksen määrä melko tarkasti, jottei pakettiin kuuluva sähkö ylity, jolloin tulet maksamaan enemmän. Pakettihintainen sopimus on yleisesti loistava valinta kerrostaloasunnoissa.

Voit saada kiinteähintaisen sähkösopimuksen joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena. Toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tehdään tavallisesti tosin vain kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin.

Kiinteän sähkösopimuksen ehdottomat plussat ja edut ovat se, että se on helppo valinta silloin, kun kotisi sähkönkulutus on tasaista. Tämän lisäksi tulet aina tietämään tulevien kuukausien sähkölaskun suuruuden aina ennakkoon. Joissain tapauksissa kiinteä sähkösopimus on myös edullisin vaihtoehto.

Kiinteässä sähkösopimuksessa on myös muutamia huonoja puolia. Yksi miinus näissä sähkösopimuksissa hinta ei tule laskemaan, vaikka kuluttaisit sähköä paljon vähemmän, kuin mitä pakettiin on sovittu. Tällaiset sähkösopimukset voivat olla myös hyvin kalliita, etenkin isoilla sähköyhtiöillä. Ota näiden lisäksi myös huomioon, että kun kulutat sähköä enemmän kuin pakettiin on sovittu, ylimenevältä osuudelta laskutetaan tavallisesti melko korkeaa hintaa.

Jatka lukemista
Klikkaa kommentoidaksesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Copyright © Sähkönhintaa.fi